Geschiedenis

Mondioring is het allerjongste hondensportprogramma en wordt steeds meer beoefend. Begin jaren tachtig kwamen bij een Franse Ring finalewedstrijd in Frankrijk de vertegenwoordigers van de landen Zwitserland, Italië, België, Duitsland en Nederland in een Hotel in Metz tezamen, om een bijeenkomst te organiseren waar de vertegenwoordigers van elk land zijn sport voor bracht en voorstelde, om daaruit een universeel programma te vormen voor honden met stamboom.

Programma

Het is een programma met veel afwisseling doordat de organisatie vrij is om de omstandigheden van de oefeningen te bepalen. Hierdoor is het programma niet alleen leuk voor de hond, geleider en publiek, maar test het behalve het temperament, belastbaarheid en gehoorzaamheid, ook de stabiliteit en zelfstandigheid van de hond.

Wedstrijden

Bij Mondioring wordt vooraf de wedstrijd een programma in elkaar gezet door de keurmeesters. Voordat de wedstrijd begint wordt het programma met een proefhond uitgetest, waarbij ook de deelnemers aanwezig moeten zijn op het veld. De wedstrijd begint als de deelnemer zonder halsband het veld opkomt, De deelnemer stelt zich voor aan de keurmeesters en vertelt wie hij is en voor welke club of land hij uitkomt, de naam van de hond, of hij de hond roept met stem of fluitje, welke sprongen hij gaat springen.

Diciplines

Het programma is samengesteld uit drie soorten oefeningen. Deze worden direct achter elkaar uitgevoerd in de volgende volgorde:

  • Gehoorzaamheidsoefeningen.
  •  Springoefeningen.
  •  Bijtoefeningen.

Mondioring bestaat uit 3 categorieën waarbij Cat. 1 het laagste niveau en cat. 3 het hoogste. De moeilijkheidsgraad in dit programma loopt dan ook drastisch op.